Varför vilodagar?

När vi tränar bryter vi ner muskelfibrer och när vi vilar får kroppen chansen att bygga upp musklerna igen. För att kroppen ska kunna återhämta sig är det även viktigt att se till att äta, dricka och sova ordentligt. Om vi inte tillgodoser kroppen med dessa behov kan det efter upprepade gånger leda till att kroppen inte hinner återhämta sig. Vid bristande återhämtning kommer prestationen successivt försämras och risken för förslitning- och överbelastningsskador ökar.

Jag har varit ett bra exempel på någon som inte har prioriterat sina vilodagar tillräckligt högt. Även om kroppen ibland känts sliten så finns det dagar som jag ändå har valt att träna. I regel har det endast resulterat i att träningspasset inte blivit särskilt bra, men det finns även tillfällen då jag har dragit på mig skador på grund av otillräcklig återhämtning. MEN jag har lärt mig av mina misstag och försöker alltid att lyssna på kroppen då den försöker tala om att jag behöver vila.

Även om kroppen kan kännas återhämtad så finns det ingen garanti på det. Håll koll på dina vilodagar och hitta ett träningsschema som är utmanande, men som ändå ger kroppen tillräckligt mycket vila. Hur mycket och när man ska vila är väldigt individuellt, men jag skulle rekommendera att ha minst en vilodag i veckan! 

Om du är som mig och har svårt att ta vilodagar, kan jag rekommendera dig att schemalägga dem. Bestäm vilka dagar du ska träna och vilka dagar du ska vila under en vecka. Ofta blir jag också ganska rastlös på mina vilodagar, men något som har hjälpt mig är att försöka planera så att jag har saker att göra under vilodagen, t.ex. tvätta, städa, eller umgås med vänner och familj.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s