Blogg

3 APPAR FÖR ATT LYCKAS MED DIN PLANERING

Följande tre appar får min vardag att gå ihop och hjälper mig att planera allt från träning till att jag ska komma ihåg att posta ett brev. Jag vill därför dela med mig av dessa till er för att förhoppningsvis kunna inspirera er till att kanske testa någon av apparna eller på egen hand hitta ett verktyg som kan hjälpa er att planera er vardag.

1. Todoist Här kan du skapa ”att göra listor” för varje dag och sortera in de i olika kategorier. Så fort jag kommer på något jag ska komma ihåg att göra lägger jag in det i appen och väljer vilken dag jag vill se den uppgiften.

2. Training Goal – I dennna lägger jag in min träning i en kalender och kan få olika färger i kalendern beroende på vad jag har tränat. Grymt bra för att exempelvis kunna gå tillbaka och kolla vilka vikter jag hade på senaste passet i en specifik övning.

3. Kalender – Här lägger jag in allt jag ska göra under dagen; skola, jobb, träning, nöjen osv..! Ibland lägger jag till och med in ”fritid” bara för att jag inte ska lägga in något annat och därför kunna garantera att jag är ledig då.

”Fuck this shit”

A wise woman once said:
“FUCK THIS SHIT”
… and she lived happily ever after.

Lite så känner jag just nu för all hets kring kost och träning som finns runt om oss idag. Man behöver inte gå på diet och träna på gym 5 ggr/vecka för att må bra. MEN kroppen behöver svettas och höja pulsen några gånger varje vecka samt att vi behöver ge kroppen näringsrik mat för att hålla oss friska och orka med vardagen. Hitta en träningsform som du tycker är rolig och ät hälsosam mat som du tycker är god!

Nu pratar jag utefter målet att MÅ BRA och bygga en HÄLSOSAM och STARK KROPP 💜 Vill du prestera inom en specifik sport eller liknande krävs såklart mer noggrann planering kring kost och träning.

Behöver du hjälp att komma ut ohälsosamma vanor kring kost och träning?
Tveka inte att kontakta mig för en kostnadsfri konsultation redan idag.

Kontakt:
health4you@sofiasoderberg.com
073 – 06 858 20

RECEPT – Halloumigryta med ris

Idag slängde jag ihop en maträtt som blev riktigt lyckad, nämligen halloumigryta med ris. Eftersom att den blev så god tänkte jag passa på att dela med mig av den till er!

HALLOUMIGRYTA MED RIS – 6 Portioner

Innehåll
600g Halloumi
4,5 dl Matlagningsgrädde
1 burk Konserverade champinjoner
1 burk Minimajs
1 dl Sweet Chilisås
1 dl Tomatpuré
2 st Rödlök
300g Ris (torrt)
Kryddor: Vitlök, havssalt och chiliflakes.

Gör såhär:
1. Börja koka riset. TIPS! Använd boil-in-bag ris. Väldigt lättsamt!
2. Hacka löken och fräs tills den fått en gyllenbrun färg.
3. Tärna halloumi och stek den lätt tills den fått en gyllenbrun färg.
4. Lägg till champinjonerna, minimajsen, matlagningsgrädden samt kryddor och låt sjuda några minuter.
5. Servera med en fräsch sallad. Jag blandade ihop grönsallad, gurka och tomat. Jag toppade även salladen med balsamicosås.

Näringsvärde per portion:
Energi (kcal): 590 kcal
Protein: 29g
Kolhydrater: 56g
Fett: 28g

Lycka till!

Ställer du orimligt höga krav på dig själv?

Okej, kan vi alla ta en minut och fundera lite över vilka krav vi sätter på oss själva?🤯

Är det något jag är bra på så är det att ställa orimligt höga krav på mig själv. Jag har alltid en fullbokad kalender och skulle det finnas en lucka ser jag till att fylla den. Tidigare i veckan insåg jag att jag hade tänkt att jag skulle både handla, laga matlådor och jobba på 1,5 timme. Är det rimligt? NEJ! jag insåg då att det var dags att stanna upp och faktiskt fundera över vilka krav jag ställer på mig själv.

Jag mindes då att jag har lyssnat på en podd som tipsat om en övning för att få mer pespektiv på vardagen och jag tänkte därför att jag skulle dela med mig av den till er för jag antar att det är fler än jag som har problem med detta.

1. Skriv ner alla aktiviteter/saker du vill hinna med varje vecka samt hur lång tid det tar. Jag vill exempelvis sova 7 timmar/natt, träna minst 5 timmar/vecka och därefter jobbar jag minst 3 timmar/vecka med mitt företag m.m.

2. Försök sedan att pussla ihop detta i en kalender och se hur många timmar du får över.

På så vis får vi en överblick över de vi vill hinna med och vad som faktiskt är rimligt att hinna med. Jag kan erkänna att jag kan räkna de timmarna jag fick kvar på en hand, och då är inte vila/tid för att göra ”ingenting” medräknad. Rimligt? Hållbart? NEJ!

Känner du igen dig skulle jag verkligen rekommendera dig att göra denna övning. Nu börjar vi ställa rimliga krav på oss själva💜

SMARTA MÅL

Har du ett mål med träningen? GRATTIS, då är du en bra bit på vägen! Om inte, fundera varför du tränar: Varför går du till gymmet? Vad vill du uppnå med tiden du lägger ner på gymmet?

När du har kommit fram till ditt mål finns det ett verktyg man kan använda sig av för att försäkra sig om att det är en rimlig målsättning – SMART 🎯

Specifikt – Målet ska vara tydligt så du vet vad du vill uppnå, Specifikt: ”jag vill kunna komma i mina favoritjeans igen”, eller ”jag vill klara göra 5 pull ups”. Ospecifikt: ”jag vill bli smalare”, eller ”jag vill bli starkare”

Mätbart – Målet ska gå att mäta. Mätbart: ”Jag vill gå ner 5 kg” eller ”jag vill klara 100 kg i marklyft”. Omätbart: ”Jag vil gå ner i vikt”, eller ”jag vill bli starkare i marklyft”

Accepterat – Målet ska vara accepterat av dig själv. Det kan också hjälpa om familj, vänner accepterar och förstår vad du kommer behöva göra för att nå dina mål. Accepterat: Du förstår och accepterar vad du vill uppnå och vad du kommer behöva för att uppnå målet. Oaccepterat: Du har en negativ inställning till arbetet du behöva lägga ner för att nå målet.

Realistiskt – Målet ska vara rimligt och anpassat efter dina förutsättningar. Realistiskt: ”Jag vill gå upp 1 kg muskelmassa på 2 månader”. Orealistiskt: ”Jag vill gå upp 10 kg muskler på 2 månader.”

Tidsbestämt – Målet ska ha en tydlig deadline för när du vill ha uppnått målet. Tidsbestämt: ”Jag vill slå mitt personbästa i knäböj innan den 1 mars 2017”. Ej tidsbestämt: ”Jag vill slå mitt personbästa i knäböj”.

När du har satt ditt mål kan det vara till hjälp att sätta upp delmål för att få målet att kännas mer realistiskt. Gör en plan, fokusera på vägen mot målet och det långsiktiga målet kommer inte längre kännas lika långt bort.

Hoppas ni känner er lite klokare på målsättningar och att ni nu sätter upp fantastiska mål som tar er närmare era drömmar! LYCKA TILL 🙌

Gör det som gör dig lycklig!

Jag har sagt det förut, men jag säger det igen, GÖR DET SOM GÖR DIG LYCKLIG! Hitta en träningsform som du tycker är rolig och jag kan lova att resultaten kommer komma som ett brev på posten. När du gör någonting som du tycker är roligt kommer du göra det oftare, göra det bättre och framförallt ha mer roligt medan du gör det.

Jag har testat allt från att gå på lågkaloridieter till LCHF och periodisk fasta. Det finns ingenting som har fått så mig att må så bra och fått mig att trivas med mig själv och min kropp som min nuvarande livsstil gör! Jag äter varierad husmanskost under veckorna och unnar mig godsaker under helgerna. Crossfit ger mig möjlighet att variera min träning oerhört mycket och utmanar mig till att tävla mot mig själv varje dag.

Fotograf: ACE / Anna-Clara Eriksson

Är du inte nöjd med din nuvarande träningsform utmanar jag dig att testa någon annan. Testa tills du hittar DIN grej och något som DU brinner för. Träning ska vara roligt! 👏

TIPS: Träningsmotivation

Hur mycket vi än gillar att träna så kommer det dagar där vi har lite sämre träningsmotivation. Jag tänkte dela med mig av mina tre bästa tips till att öka motivationen inför ett träningspass! 

1.Planera ett roligt träningspass! 
– Vad som är ett roligt träningspass är väldigt individuellt, men oftast tycker vi om att träna på det vi är bra på. Vad är dina styrkor? Om du följer ett träningsschema kan det ibland hjälpa att släppa det och planera ett annat träningspass. Kanske räcker det med att byta dag på träningspassen?

2. Sök efter inspiration på Instagram, youtube, bloggar m.m. 
– Inspirerande träningsbilder eller vloggar kan ge dig inspiration till nya övningar och öka motivationen. Jag tycker om att titta på vältränade Instagramprofiler, träningsvideos på youtube och läsa om personer som har gjort en livsstilsförändring. 
TIPSHanna ÖbergTeam Richey, Jenna Nevrin 

3. Träna med en kompis! 
– Om vi har bokat träning med en kompis så är träningen redan bestämd och vi har lovat vår kompis att dyka upp. Tränar du och kompisen på olika gym så varför inte testa byta miljö och träna på ett annat gym?

Allt blir ju så mycket roligare om man är två!

Recept: Laxpasta med dill och citron

Hoppas ni har en bra måndag och en bra start på en ny vecka! Idag tänkte jag dela med mig av ett recept om kan funka lika bra på en måndagskväll som till ett glas vin på fredagskvällen. 


Ingredienser
ca 500g Laxfilé
3 dl, Matlagningsgrädde, 4%
ca 10g, Dill, färsk
1/2 Citron
Fullkornspasta, Tagliatelle
Parmesanost, skivad
Salt & Peppar

Gör såhär:
1. Koka upp vattnet till pastan tillsammans med lite salt.
2. Skär laxen i lagom stora bitar och stek några minuter på svag värme. Salta och peppra.
3. Tillsätt grädde, dill, citronskal och ca 2 msk citronsaft till laxen. Låt koka på svag värme i ca 5 minuter.
4. Strö över parmesanosten direkt på tallriken.

LYCKA TILL!

TIPS: självförtroende på gymmet

Lika viktigt som jag tycker det är att prata om självförtroende, tycker jag också det är att prata om att vara osäker. Kan vi komma på vad det är som får oss att bli osäkra, går det också oftast att komma på ett sätt för att vi ska bli mer självsäkra i den situationen. I det här inlägget kommer jag framförallt prata om osäkerhet på gymmet och hur du kan göra för att bli mer självsäker.

STEG 1: Innan du läser vidare skulle jag vilja att du skriver ner eller tänker på en eller flera situationer som får dig att känna dig osäker på gymmet. Det kan till exempel vara att du tränar med en viss person eller att du ha på dig sig ett visst klädesplagg. Fundera också på VARFÖR du tror att du blir osäker i den situationen.

STEG 2: Fundera nu på hur du tror du skulle kunna bli mer självsäker i den situationen. Finns det något som du skulle kunna göra annorlunda, lägga till eller hoppa över som gör att din självsäkerhet ökar? Om detta är svårt kan det ibland hjälpa att blunda och visualisera sig situationen och försöka förändra den i tankarna. 

För att ni ska få lite hjälp på traven har jag listat fem saker som förhoppningsvis kommer få er att känna er mer självsäker på gymmet.

5 tips till att bli mer självsäker på gymmet

1. Planera träningspasset i förväg – Har du en plan på vad du ska göra när du kommer till gymmet minskar risken att behöva känna sig vilsen på gymmet för att man inte vet vad man ska göra. Jag föredrar att skriva upp allting i anteckningar på telefonen, men en träningsdagbok eller anteckningsblock funkar lika bra de med. 

2. Ha på dig kläder som du trivs i – Om du känner dig bekväm och snygg i det du har på dig kommer det märkas på dig och ditt självförtroende. Med tanke på alla speglar som de flesta gym är utrustade med så slipper man också störa sig på att tröjan sitter fel eller liknande.

3. Fixa en bra spellista – Försök lista ut vad för typ av musik som får dig att känna dig lite extra självsäker. Jag föredrar kvinnliga artister såsom Beyonce, Ariana Grande, Meghan Trainer m.m. Denna spellista tränar jag ofta till –> WORK THAT BODY!

4. Träna med en kompis – Det kan dock vara viktigt att tänka på vem man tränar med. Fundera över vilken person som du känner dig trygg med. Många brukar känna sig mer säkra om de tränar tillsammans med någon som är mer erfaren än de själva eftersom de då kan ta kommandot lite, men det finns inget rätt eller fel, lär känna dig själv och vem du fungerar bäst med.

5. Våga utmana dig själv! – Kanske är du redan bekväm på gymmet, men ändå känner att vissa situationer gör dig nervös eller osäker. Jag kan till exempel bli nervös om jag tränar på ett nytt gym eller om jag ska testa en ny övning. Men för att utvecklas, behöver jag utmana mig själv till att göra sådant som gör mig nervös. Jag behöver gå utanför min trygghetszon och sakta men säkert blir jag mer trygg i det jag gör. Jag upplever däremot att det hjälper om jag följer punkt 1-4 och samtidigt försöker peppa mig själv mentalt. 

Träning ska vara kul, eller hur? Låt inte hjärnspöken förstöra din träning!

Se även: TIPS: Självförtroende och Självkänsla

LYCKA TILL!

Motiveras ni av förbud?

Min kost har varit lite oregelbunden på senaste tiden men nu har jag äntligen fått mer struktur på den. I och med detta har jag fått börja analysera och planera min kost bättre för att hitta ett upplägg som passar just mig. Det är också någonting som jag förespråkar när jag coachar mina klienter; Att det är viktigt att utgå från sina egna förutsättningar och vad som motiverar just hon eller han till att äta hälsosamt. En del personer motiveras t.ex. av att ha tydliga förbud på vad de får och inte får äta, medan andra inte alls tycker om förbud. Personligen klarar jag inte av att ha förbud, då vill jag bara ha det ännu mer! Är ni som mig eller motiveras ni mer av förbud?

När det kommer till kostupplägg brukar jag sällan följa ett och samma upplägg varje dag, men det som skiljer sig mest är framförallt lunch och middagarna. Jag vill gärna variera mig mellan olika recept och livsmedel. Bananpannkakor är dock någonting som jag äter mycket av och som passar min kost perfekt. Enkla, nyttiga, går snabbt att tillaga! Recept på mina bananpannkakor hittar du här –> RECEPT: Bananpannkakor 

 
Bananpannkakor toppat med Barebells Hasselnuts cream och kokosflingor

Har du testat att göra bananpannkakor någon gång?